Bank Lounge

Posted: May 6, 2011 by weldedgrass in Architecture, Design
Tags: , , , , , ,

“Design cooperative NAU have completed this interior for Austrian bank Raiffeisen in Zurich, featuring curving walls perforated to create pictures of faces.”

This is a bank, yes it is a BANK! A lounge designed for a bank! South Africans are so foreign to this sort of thing.. Beautiful looking bank lounges. The banking terminals are concealed within the pieces of furniture.

The perforations on the walls, are designed to look like giant faces, they extend reception area to the employee workstations and to the courtyard.
The faces are of historical residents from the local area.

Open Lounge by NAU

Raiffeisen’s flagship branch on Zurich’s Kreuzplatz dissolves traditional barriers between customer and employee, creating a new type of “open bank,” a space of encounter.  Advanced technologies make banking infrastructure largely invisible; employees access terminals concealed in furniture elements, while a robotic retrieval system grants 24 hour access to safety deposit boxes.

This shifts the bank’s role into becoming a light-filled, inviting environment – an open lounge where customers can learn about new products and services.  This lounge feels more like a high-end retail environment than a traditional bank interior.  Conversations can start spontaneously around a touchscreen equipped info-table and transition to meeting rooms for more private discussions.

The info-table not only displays figures from world markets in realtime, but can be used to interactively discover the history of Hottingen, or just check the latest sports scores.

Elegantly flowing walls blend the different areas of the bank into one smooth continuum, spanning from the customer reception at the front, to employee workstations oriented to the courtyard.  The plan carefully controls views to create different grades of privacy and to maximize daylight throughout.  The walls themselves act as a membrane mediating between the open public spaces and intimately scaled conference rooms.

Portraits of the quarter’s most prominent past residents like Böklin, Semper or Sypri grace the walls, their abstracted images milled into Hi-macs using advanced digital production techniques.  While intricately decorative, the design ground the bank in the area’s cultural past, while looking clearly towards the future.

Open Lounge was designed by the design cooperative NAU with offices in Zurich, Berlin and Los Angeles in association with Drexler Guinand Jauslin Architekten.

the grass is greener on the welded side

Advertisements
Comments
  1. Deb Seeger says:

    Very cool wall Murals.

  2. comics2screen says:

    looks really nice but I wouldnt want to be the one to clean up…too white. A single speak of dust would be so visible..lol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s