Author Archive

Now this is something very cool. Vans Vault have made this wonderful lookbook for Spring 2012 and , that follows some really inspirational art pieces of the old Expressionist artists such as Franz Marc. The watercolour venture really works in showing the essence of the Vans Original collection. A guy by the name of Tait Haws created the paintings that will accompany the actual images of the sneakers.

 

It is very cool, and I like it a lot.

This slideshow requires JavaScript.

 

the grass is always greener on the welded side

Advertisements

Artist Ralph McQuarrie passed away on Saturday March 3rd at the age of 82. Ralph was an amazing artist that conceputalised many cult nerd movies such as Raiders of the Lost Ark and E.T. His most famous works have been amazing Star Wars images.

Here’s tribute to the artist that was posted on McQuarrie’s official website

It is with the deepest sadness that we announce the passing of Ralph McQuarrie.

People say you should never meet your heroes. Ralph was the exception to that rule. We were all fans of his amazing art long before we were blessed with his friendship. But once you got to know Ralph it was impossible not to become a fan of Ralph the man.

Ralph was a very special person for many more reasons than his undeniable brilliance with a brush. He was an especially kind, sensitive, deep, modest, funny and fascinating gentleman. And as fine a role model as any one could have wished for.

His influence on design will be felt forever. There’s no doubt in our hearts that centuries from now amazing spaceships will soar, future cities will rise and someone, somewhere will say…

“that looks like something Ralph McQuarrie painted.”

His presence will be missed but we will always have his artwork to remember him by. Check the images below and enjoy

This slideshow requires JavaScript.

the grass is always greener on the welded side

Crashing Porcelain Figures

These awesome photographs depict some really interesting posses creates by German photographer, Martin Klimas. He created these by setting up his camera to go off, as soon as the figures drop, the sound of this sets of the shutter.

20120214-204932.jpg

20120214-204939.jpg

20120214-204946.jpg

20120214-204954.jpg

20120214-205000.jpg

20120214-205005.jpg

20120214-205017.jpg

I adore these, some of the most unique photographs I’ve seen in awhile. Definitely one of my favorites. And showing awesome martial arts posses doesn’t hurt.

the grass is always greener on the welded side

HM.A Architects have created this rather interesting home, made from old containers. Located Buenos Aires, Argentina, the home was designed around the clients program of a residential space with an office, a playroom, a guest area and an outdoor area.

the morphology and positioning of the container was the result of a search for tensions applied to parts of the container, as well as to to the entire unit. Masonry walls, concrete and insulating fire bricks were further used to maintain the position of the

For insulation the home has masonry walls, concrete and insulating fire bricks. This also provides stability to an otherwise light building material. Centered around a large main central living area, the interior is modern and contemporary and designed around the client.

Not a bad use of space from a container, one of the best container homes I’ve seen.

20120214-000332.jpg

20120214-000340.jpg

20120214-000348.jpg

20120214-000354.jpg

20120214-000405.jpg

20120214-000411.jpg

20120214-000418.jpg

20120214-000426.jpg

20120214-000439.jpg

20120214-000446.jpg

the grass is always greener on the welded side

Can you even believe this is the Google Engineering HQ for the London wing of this mega company? I certainly can. I mean come on this is tech haven and dream.. Calm down now readers this facility is only for the Google smarties but it doesn’t hurt to ogle. Oh, how i am ogling.

Designers,  Penson, has created this wonderful work environment where employees can lounge on sofas, draw on whiteboard walls, computer workstations, the offices include game rooms, music studios, lounge areas and an auditorium.

The offices also house studios for mobile web developers Android, containing electrically adjustable tables and magnetic walls.

Check out the cool and very geeky touches to the HQ, with Tron posters and Star Wars star fighters drawn on the wall.

This slideshow requires JavaScript.

Here below is the press release:


PENSON “Strike 1” for Google Engineering HQ London

One of the world’s most up & coming architecture & interior design brands PENSON, has released their first project for Google engineers, in Buckingham Palace Road, London. This first release forms part of PENSON’s overall programme for Google, covering super cool office spaces for Googlers this year at Central Saint Giles & Belgrave House London.

This first release is a starship enterprise-come-space module-come space-city affair, which is shrewdly functional whilst laying down some really clever & fresh thinking workplace strategies. In summary it’s yet another brilliant to the point release by PENSON.

Henrique Penha of Google commented: “Working with the team at PENSON was a pleasure, they truly understood the functional and aesthetic attributes we were after when redesigning Google’s new engineering offices in London. Together, we pushed the ambition of the project into every phase, giving the Engineering teams in London a place to incubate and execute on numerous Google projects and products.”

The floor provides a mixture of spaces, gaming rooms, music studios, a park, coffee lab, flight pods, lounges, micro-kitchens, an amazing auditorium labelled Tech Talk & an abundance of very clever collaboration & working spaces.

Most walls across the space are magnetic white board laminates, which allow scribbles across the entire floor. In small or large nooks & crannies, Googlers collaborate in alone, in pairs or in spaces that can present casually to 100 people. It’s very clever, loose & natural in that the space works around Googlers & not the other way around. The laminates give a spacious glossy jointless feel. It’s simply fab.

Flight pods are a PENSON invention exclusively for Google. These pods solve a number of programme, landlord & technical matters in the interests of supersonic fit-out speeds. They also look amazing, solve acoustic issues & provide semi private slouching-come-formal seating opportunities that simply look & feel amazing. These are true kick off your shoes & meet spaces. The days of meeting rooms are perhaps numbered!

Knowing PENSON well, it’s of course no surprise to us that the Coffee Lab is in fact made from compressed sheets of spent fresh coffee shavings. Clever! The space overlooks the internal park, with music & gaming rooms creating a space with amazing acoustics for collaborative speeches or as per opening night an electronic violinist.

The space also covers the Android studio, which is responsible for development of all Android matters. The space has electrically adjustable studio tables for working whilst standing or collaborating at low-level. The space has magnetic walls throughout for pin-up presentations of software or new patents currently under development.

Corridors no longer exist through other clever ideas, which mean that footprint usage of the floor plate is maximised. Through shrewd space, planning using techniques that only PENSON seem to dream up, the floor has been totally max packed, however, the spaces feel incredibly loose & spacious. Large isles of walkways with inter-connecting orange lines create a joined-up approach, which breaks up floors. Floors alone are different here, again through PENSON’s young creative commercials.

Desking looks different & fully integrated into the space, thanks to that orange banding. 100% of the desks are fully height adjustable. Screens that divide, whilst allowing group wide social connection, are framed with self-illuminating perspex, which add zest.

Other aspects to the scheme which are also very well considered are acoustics, day-lighting, zoning & socialising. All of these things happen naturally in that the space works, its comfortable & relaxing.

Lee Penson founder of PENSON Groups says: “This project for Google underlines our position within the media & office sectors, not only exposing our supersonic design flair, but also our delivery capabilities. Handing over 300,000sq.ft for Google in less than a year from start to finish to this level of detail is no mean feat & as the remainder of the Google programme is released, the underline will simply get thicker! This is a good looking, functional, commercially & forward thinking project!

It’s a special place that presses all of the right buttons at all levels. Statistics, workplace strategies, styling, atmosphere & forward thinking for Google’s Googlers. Magic!

the grass is always greener on the welded side

House on the outskirts of Prague by Martin Cenek

 

My oh, my, this is a gorgeous home. Coupled with the beauty of the bright white snow then this is a real beauty to me.

Czech architect Martin Cenek really accentuated the landscape and the starkness of the countryside. The details in the staircase and the open plan style of the living area really gives this home a light feel to it. Clean and simple, very beautiful.

 

Here’s a detailed description from Cenek:


House on the outskirts of Prague
Zdiby, Czech Republic

The plot on the outskirts of Prague, protected by a forest from the north and sloping very gently into the fields to the south, seemed ideal for an energy efficient house.

The final design that was developed for this young family of 3 (planned to grow to 4) is a timber house, energetically very close to the passive house standard, employing natural materials, but mainly trying to be as simple and rational as possible. These two are for us also very important aspects of sustainable architecture.

The house is oriented parallel to the neighboring “catalogue” house and creates a clear contrast to its pitched roof and pseudo-classical details, but its ambition is not to overshadow it or criticize it. By its orientation on the plot the house creates a natural barrier between the road to the north and spacious garden on the south side.

The concept was based on a composition of simple volumes arranged into a compact and clear shape. The whole first floor is clad in larch battens which are also used on the shading panels that slide in front of south and east oriented windows and on the balustrade of the first floor terrace (above the carport). This wooden “basket” of the first floor rests on two transverse grey walls – one on the west side and the other east side of the house.

The ground floor volumes – of the day zones of the house itself as well as the one of the garden storeroom are inserted between the two grey outer walls and are finished in reddish rendering. The space between these volumes creates the carport and allows passage between the garden and the road.

The house opens to the south with a terrace directly extending from the living room and connected with it thanks to the extensive glazing of the south wall (glazed in its full length) shaded by means of a wooden brise-soleil. In the future the terrace should grow further to the south and a swimming pool of the same width is also planned.

The north side of the house is more compact and its main feature is a strip window above the level of the flat roof which provides zenithal light to the bathrooms. This sloping part of the roof also serves to mount solar collectors.

The interior layout tries to open up the living (day) zones of the house as much as possible. Sliding floor to ceiling doors then allow different options of connecting or closing the various zones of the house (living and work/service on the ground floor, children and parents on the first floor). The aim was to minimize corridors and lost spaces. The main feature of the central part of the house is a very light staircase suspended on steel rods from the ceiling.

All the built in furniture is simple and white, the aim of the design being to let it blend into the walls and thus give more importance to the occupants of the house and their life.

The structure of the house consists of very simple two-by-four timber framing, with all constructions open to water vapor diffusion. All glazing is made of insulated triple window panes in wooden frames (or frameless in case of the living room).

Heating – a simple small electric boiler and low temperature floor heating on the ground floor, very simple radiators on the first floor in combination with air heat recovery system. Water is heated using the thermosolar collectors and an integrated heat storage tank. As the heat losses of the house are relatively low, the fireplace in the living room is purely an aesthetical feature.

This slideshow requires JavaScript.

Architect: ing.arch. Martin Cenek (*1982)
Completed: 2010
Project: 2007-2009

Total floor area: 145m2 + carport 20m2
Built-up area: 120m2 (including garden storeroom and carport)
Energy losses: 3,5kW

dezeen

 

the grass is always greener on the welded side

2011 in review

Posted: January 4, 2012 by weldedgrass in Nerd Stuff

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2011 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

The concert hall at the Syndey Opera House holds 2,700 people. This blog was viewed about 48,000 times in 2011. If it were a concert at Sydney Opera House, it would take about 18 sold-out performances for that many people to see it.

Click here to see the complete report.