Archive for the ‘Lifestyle’ Category

we here at EHEHEHEH would like to thank all of you for supporting us throughout the past year. we are at the begining of a new era in our blogging and a new look and fresh vision is requires… you can now find us at http://www6bitinc.wordpress.com

much awesomeness

6bit

HM.A Architects have created this rather interesting home, made from old containers. Located Buenos Aires, Argentina, the home was designed around the clients program of a residential space with an office, a playroom, a guest area and an outdoor area.

the morphology and positioning of the container was the result of a search for tensions applied to parts of the container, as well as to to the entire unit. Masonry walls, concrete and insulating fire bricks were further used to maintain the position of the

For insulation the home has masonry walls, concrete and insulating fire bricks. This also provides stability to an otherwise light building material. Centered around a large main central living area, the interior is modern and contemporary and designed around the client.

Not a bad use of space from a container, one of the best container homes I’ve seen.

20120214-000332.jpg

20120214-000340.jpg

20120214-000348.jpg

20120214-000354.jpg

20120214-000405.jpg

20120214-000411.jpg

20120214-000418.jpg

20120214-000426.jpg

20120214-000439.jpg

20120214-000446.jpg

the grass is always greener on the welded side

House on the outskirts of Prague by Martin Cenek

 

My oh, my, this is a gorgeous home. Coupled with the beauty of the bright white snow then this is a real beauty to me.

Czech architect Martin Cenek really accentuated the landscape and the starkness of the countryside. The details in the staircase and the open plan style of the living area really gives this home a light feel to it. Clean and simple, very beautiful.

 

Here’s a detailed description from Cenek:


House on the outskirts of Prague
Zdiby, Czech Republic

The plot on the outskirts of Prague, protected by a forest from the north and sloping very gently into the fields to the south, seemed ideal for an energy efficient house.

The final design that was developed for this young family of 3 (planned to grow to 4) is a timber house, energetically very close to the passive house standard, employing natural materials, but mainly trying to be as simple and rational as possible. These two are for us also very important aspects of sustainable architecture.

The house is oriented parallel to the neighboring “catalogue” house and creates a clear contrast to its pitched roof and pseudo-classical details, but its ambition is not to overshadow it or criticize it. By its orientation on the plot the house creates a natural barrier between the road to the north and spacious garden on the south side.

The concept was based on a composition of simple volumes arranged into a compact and clear shape. The whole first floor is clad in larch battens which are also used on the shading panels that slide in front of south and east oriented windows and on the balustrade of the first floor terrace (above the carport). This wooden “basket” of the first floor rests on two transverse grey walls – one on the west side and the other east side of the house.

The ground floor volumes – of the day zones of the house itself as well as the one of the garden storeroom are inserted between the two grey outer walls and are finished in reddish rendering. The space between these volumes creates the carport and allows passage between the garden and the road.

The house opens to the south with a terrace directly extending from the living room and connected with it thanks to the extensive glazing of the south wall (glazed in its full length) shaded by means of a wooden brise-soleil. In the future the terrace should grow further to the south and a swimming pool of the same width is also planned.

The north side of the house is more compact and its main feature is a strip window above the level of the flat roof which provides zenithal light to the bathrooms. This sloping part of the roof also serves to mount solar collectors.

The interior layout tries to open up the living (day) zones of the house as much as possible. Sliding floor to ceiling doors then allow different options of connecting or closing the various zones of the house (living and work/service on the ground floor, children and parents on the first floor). The aim was to minimize corridors and lost spaces. The main feature of the central part of the house is a very light staircase suspended on steel rods from the ceiling.

All the built in furniture is simple and white, the aim of the design being to let it blend into the walls and thus give more importance to the occupants of the house and their life.

The structure of the house consists of very simple two-by-four timber framing, with all constructions open to water vapor diffusion. All glazing is made of insulated triple window panes in wooden frames (or frameless in case of the living room).

Heating – a simple small electric boiler and low temperature floor heating on the ground floor, very simple radiators on the first floor in combination with air heat recovery system. Water is heated using the thermosolar collectors and an integrated heat storage tank. As the heat losses of the house are relatively low, the fireplace in the living room is purely an aesthetical feature.

This slideshow requires JavaScript.

Architect: ing.arch. Martin Cenek (*1982)
Completed: 2010
Project: 2007-2009

Total floor area: 145m2 + carport 20m2
Built-up area: 120m2 (including garden storeroom and carport)
Energy losses: 3,5kW

dezeen

 

the grass is always greener on the welded side

VOTE for us! We are up for nomination for the South African Blog Awards!

Click on VOTE! Type in your email and don’t forget to click on the confirmation email afterwards, otherwise your vote won’t count!

So get voting!

the grass is always greener on the welded side

VANS 10oz CANVAS AUTHENTIC

Posted: November 4, 2011 by weldedgrass in Fashion, Lifestyle, Sneakers
Tags: , , , , , , ,

Summer, summer, summer.. It is upon us and as South Africans we love the heat but a lot we got to look the part. Simple, gorgeous, styling, retro, low classic vans will be an excellent accessory. Check these, Vans presents the new 10 oz. Canvas Authentic Pack, in which their classic low top sneakers comes in three colours, featuring especially heavy canvas uppers.

For some quirkiness and that extra funk, they’ve fitted these sneaks with hiking boot laces.

Check out Highsnobiety to find out more.

the grass is always greener on the welded side

Check out these awesome wall clocks.Pavel Sidorenko has created these very cool clocks showing of famous cities in silhouette form on cut vinal records.


the grass is always greener on the welded side

MICKEY MOUSE REVISIT

Posted: September 28, 2011 by weldedgrass in Comics, Design, Lifestyle, Watches

I love cool watches, geeky or classy, watches are very cool and functional.The classic Mickey Mouse watch has always been on the list of coolest watches,check out this revisit from  Japanese folks at Over the Stripes and BEAM.

With the classic moving arms and now with interchangeable straps.

This slideshow requires JavaScript.

via Highsnobiety

the grass is always greener on the welded side

Coldwater Studio by Casey Hughes Architects

Simplicity in the form of an minimalist block, cladded with wooden shuttering.. This is a beautiful example of taking an ordinary shape and making it into the beautiful livable space seen here. By cladding and creating voids in this shape, creates a whole new dynamic. Yet, the initial shape is maintained, even just the shadow of it, is held together by the cladding.

I enjoy minimalist designs that are done with a hint of the extraordinary, and this fits in that category. The recess of the balcony, to the red cedar clad evokes a real sense of the Hollywood style, where this home is situated.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

The following description is from Casey Hughes Architects:

The writer’s studio was designed for a woman who lives alone. A primary intention was to create a building that would provide enclosure and security while remaining open to the exterior.

This condition was achieved in part through carving an atrium into the north façade which fills the studio with indirect light while providing privacy from the neighbors.

The treatment of the exterior further emphasizes this paradox through the use of a redwood screen that forms a rough protective layer around the building while imbuing it with lightness and transparency.

Coldwater Studio by Casey Hughes Architects

Sun Screen

The exterior of the building is clad in 2” by 2” redwood slats that screen the skin of the building. A 4” gap between the screen and the buildings exterior creates a transparency and play of shadows that enlivens the façade, and softens the buildings mass.
The effect of the light coming through the screen is similar to the light filtering through the trees behind the studio, creating an intimate relationship between the building and it’s surroundings.

Coldwater Studio by Casey Hughes Architects

Wood

The redwood of the screen has been left untreated. This was designed both to reduce maintenance, and to allow it to patina to a silvery gray that will soften the appearance of the exterior, further connecting it to its natural surroundings. The interior walls of the building are clad in 2’ by 8’ sheets of Maple plywood, treated with a mixture of beeswax and linseed oil, to create a natural durable surface. The plywood walls were designed to add warmth to the interior, causing the light entering the building to cast a tranquil glow. The subtle grain of the plywood paneling contrasts beautifully with the white ceiling and stair wall, giving them a crisp and clean appearance.

Coldwater Studio by Casey Hughes Architects

Light

Most of the windows are placed on the front façade of the building, capturing the soft northern light. A panoramic window wraps the corner of the front façade, echoing the horizontality of the neighborhood. The window was designed to frame a cluster of iconic giant palms, which make the view undeniably Southern California. Standing at these windows, the viewer has a sense that they are in a control tower, surveying the landscape.

A balcony, enclosed in glass, was excavated from the north side of the building to act as a light-well, filling the space with light, but also maintaining privacy from the neighbors to the east. This balcony is covered by a redwood pergola, which further softens the light and creates pleasing shadows that track the sun’s movement.

4 square skylights, arranged in a row above the stairwell, bring light filtered by the trees at the rear of the site into the studio’s south side, and deep into the first floor.

Coldwater Studio by Casey Hughes Architects

Climate Control

A long vertical window on the rear façade of the studio, designed to frame the trunks of the trees behind the studio, also catches the cool breeze coming off the creek that runs along the rear of the property. Cool air is drawn through the studio and exits the larger windows in the front, making air conditioning unnecessary on all but the hottest days, where the exterior temperature can reach in excess of 100 degrees.

The redwood screen on the exterior of the studio was designed to not only shade the building from the sun, but to allow air to flow between the screen and the building’s skin which helps it maintain an even interior temperature throughout the day.

Lantern

The powder room on the east side of the balcony is enclosed on two sides with translucent acid etched glass. The room is fitted with lights in a reveal along the back wall that make the powder room glow like a lantern at night, filling the spaces beyond with a soft defused light.

via Dezeen

the grass is always greener on the welded side

This cool piece by Otis Frampton, called Star Wars Sushi. The Rebel Alliance looks pretty annoyed at Darth for choking yet another of his Generals at the dinner table.
Behave Darth!
It was actually designed for a sushi bar and will be adorning the walls when opened.

via http://www.geektyrant.com

the grass is always greener on the welded side

Now here is something interesting, Moleskin has come out with these beautiful Star Wars journals that look like they could belong to Mr Lucas himself.. They are hot, and moleskin make some of the best notebooks and journals I’ve ever used.

Good on you moleskin..

This slideshow requires JavaScript.

via

the grass is always greener on the welded side