Posts Tagged ‘japanese’

M HOUSE by TAKESHI HIROBE ARCHITECTS

This house, named “M House”, by Japanese practice takeshi hirobe architects a three-storey home in a busy Japanese neighborhood in Tokyo. By maintaining the strictest of regulations of the site, the architects wanted connect the interior withe the exterior while still maintaining privacy.

during the early stages of the designing process, an octagonal staircase was inserted into
the floor plan as a major structural pillar to the house. constructed with reinforced concrete,
the spiral stairwell is topped with a roof light which allows is to double-function as a lightwell.
the interior surfaces are also finished in white to maximize the natural daylighting effect,
bringing it all the way down to the basement. round holes of various sizes are randomly
perforated on the sides of the shell to establish internal visual connections to each floor.

to further introduce the outdoors to the living space, multiple volumetric voids are carved out
as outdoor terraces from the corners of the layout. the exterior shell of the house wraps around
these spaces, acting as a fence-like barrier from the street. all storeys of the house remains
open and flexible, generating living spaces that are flexible yet private when needed.

The interior of this home is a beautiful mixture of wood, white, and glass.. that is very homely and one can get lost in the cosiness and the small (yet not claustrophobic)  spaces.

Very Well Done

This is a really beautiful home and uses its space efficiently and sucks in the light rather well for a tiny home. I love it and yes the Japanese have done it again. This could be one of my favourite houses.

project info:

site area: 112.40 m2
built area: 63.53 m2
total floor area: 251.78 m2
structure: reinforced concrete
structural consultant: s.form

This slideshow requires JavaScript.

the grass is always greener on the welded side

More Japanese amazingness and this time there is copper in the home..

Japanese outfit, atelier bow wow split machiya, have created beautiful home on a very small footprint. a private home for a couple and a single woman in Tokyo, Japan.

The house stands in a densely populated area, connected via a lush courtyard, the two mirrored sides of the home houses the couple and the single woman respectively.

informed by the confined plot of land, the residences feature compact and split level designs aimed at generating a visually
open and integrated living environment. similar in organization, the homes each consist of modest and private spaces accordingly
hosted on two and a half floors. exposed wooden beams accommodate built in shelves and work stations, relieving the rooms of
clutter and excess adornment.

the pitched roof form is translated inside to further emphasize the expansion of space, while skylights introduce additional
natural light and ventilation into the dwelling. four large windows are aligned on the second-storey to create a continuous
sightline between both the residences and the contrasting surrounding landscape.

This slideshow requires JavaScript.

I love this place.. the simplicity, the wood and the copper..

the grass is always greener on the welded side

Nixon – The Axe

Posted: May 25, 2011 by weldedgrass in Design, Fashion, Watches
Tags: , , , , , , , , ,

Nixon has released The Axe! A beautiful series of watched that sure to please any hardcore enthusiast who still wants to be suave.. Hehe.. Rather different from their normal sleek, contemporary watches.

“This vintage, motorcycle inspired watch is all durability and versatility and features two, hand-worked Horween leather band options. As the oldest continuously running leather tannery in the U.S., Horween has deep and strong roots in all the right places. Wear The Axe as either a wide cuff option or simply remove the cuff to reveal a slim, classic leather band style. Additionally, The Axe features a 3-hand Japanese quarts movement with date function, a 100-meter stainless steel case with hardened mineral crystal.”

Via Highsnobiety

the grass is greener on the welded side

Light Well Home

Posted: May 5, 2011 by weldedgrass in Architecture, Design, Lifestyle
Tags: , , , , ,

archi LAB. t+m: CNHN / a house with a light well

japanese practice archi LAB. t+m has created ‘CNHN’, a single family home located in sapporo, japan.

Another Japanese home, its becoming a trend here.. This one is called CNHN. I know what you’re thinking, that’s a weird name for a house, well it is, but this is architecture so deal with it! Architects have the right to be weird, just look at this place. In its enclosed and modest form, it just looks like an ordinary box, where the treasures lie inside. The house separates itself from the industrial environment with its “impenetrable” facade.

An internal void, draws light into the two story structure, positioned just between the facade and the main living space, this is the Light Well. The light well acts as a buffer between the exterior and interior, diffusing the light into the whole house.

“inside, changing light conditions alter the simple, neutral atmosphere as it transitions between direct and indirect sunlight. light and air circulate throughout the home, passing through voids in perpendicular surfaces and entering into private, secondary spaces.”

project info:

site area: 87.9 sq meters
building area: 38.1 sq meters
total floor area: 67.4 sq meters
structure: two storey building in wooden structure
construction: marushige akasaka construction

What can I say about this home? Well its certainly rather beautiful, but I have this niggling feeling that it will be too dark to live in, and with the lack of windows, cold as well. Not even mentioning ventilation. Look I could be wrong but this aint the one for me.

kitchen and dining area

kitchen and dining area

(left) view of entry hall from kitchen
(right) entry hall and stairway

(left) view of entry hall from kitchen
(right) entry hall and stairway

living room

living room

view of light well from living room

view of light well from living room

light well

light well

sky through light well

sky through light well

level 0

level 0

level 1

level 1

sections

sections

the grass is greener on the welded side

Yamato Cho

Posted: April 13, 2011 by weldedgrass in Architecture, Design, Lifestyle
Tags: , , , , ,

‘yamato cho house’ by architect cafe
all images courtesy architect cafe

This home in Japan, was designed by Architect Cafe, situated in a very densely populated area. This three storey dwelling stands up high like a staggered wedding cake in the bustling, tight neighbourhood. The staggered nature of the house allows light to enter in through the ceiling, via roof windows.

The street front facade poses its darkly clad exterior, which enables the minimal views within. The garage, marked with vertical slats allows some of the street energy to travel inside and perceived from the inside.

The roof lights structure, a beam system, creates very bold and dramatic shadows when light travels in from the top into the living areas.

“an open rooftop patio is accessed through a small pavilion-like box on the top floor. fronted by glass, the staircase below benefits from further natural daylight.”

Ah the Japanese…

facade at night

facade at night

interior view of entrance

interior view of entrance

roof terrace

roof terrace

level 0

level 0

level 1

level 1

level 2

level 2

level 3

level 3

long section

long section

front and side elevation

front and side elevation

the grass is greener on the welded side

Seemingly Unassuming

Posted: February 7, 2011 by weldedgrass in Architecture, Design, Lifestyle
Tags: , , ,

terminal01: house in kitasaya

‘house in kitasaya’ by terminal01, ehime prefecture, japan
images courtesy of terminal01

featuring a large central courtyard, the design facilitates
natural daylight and visual connectivity throughout the interior space.  

Seeking that desire for privacy this house, which has a very unassuming facade, has very few windows on the exterior and rather opts for clerestory-like widows of each room toward the interior.

Pivoting around a central court yard the light is sucked down the interior well into every room. The central courtyard unifies each room and the sound and light filters through every piece of the home.

“inclined to the east, the skewed opening of the courtyard results in an asymmetrical pitched roof that creates irregular angles in the interior. concealed perimeter fluorescents are directed upwards to wash the white walls and ceiling with light, extending the sense and size of space.”

project info:

architects: kei haraguchi + keigo miki + miho tsujioka
location: ehime, japan
structure: wood structure, 2 stories
site area: 133.79 m2
total floor area: 138.601 m2

looking through the void to the second storey

looking through the void to the second storey

(left) looking into the kitchen from the void
(right) looking at the void from inside the home

(left) looking into the kitchen from the void
(right) looking at the void from inside the home

central core, kitchen, living room and dining room

central core, kitchen, living room and dining room

second storey living room

second storey living room

looking up through the central core

looking up through the central core

model

model

level 0

level 0

level 1

level 1

roof plan

roof plan

south elevation

south elevation

north elevation

north elevation

east elevation

east elevation

west elevation

west elevation

section

section

section

section

the grass is greener on the welded side

Learn Japanese Food

Posted: February 1, 2011 by weldedgrass in Arts, Design, Food
Tags: , , , ,

Want to learn Japanese? This might help.. Japanese Designer Masaaki Hiromura has mergeed Japanese typography (Kanji) with food symbols. Its pretty cool.

Check out Creative Roots

the grass is greener on the welded side