Posts Tagged ‘tokyo’

Check out these awesome wall clocks.Pavel Sidorenko has created these very cool clocks showing of famous cities in silhouette form on cut vinal records.


the grass is always greener on the welded side

M HOUSE by TAKESHI HIROBE ARCHITECTS

This house, named “M House”, by Japanese practice takeshi hirobe architects a three-storey home in a busy Japanese neighborhood in Tokyo. By maintaining the strictest of regulations of the site, the architects wanted connect the interior withe the exterior while still maintaining privacy.

during the early stages of the designing process, an octagonal staircase was inserted into
the floor plan as a major structural pillar to the house. constructed with reinforced concrete,
the spiral stairwell is topped with a roof light which allows is to double-function as a lightwell.
the interior surfaces are also finished in white to maximize the natural daylighting effect,
bringing it all the way down to the basement. round holes of various sizes are randomly
perforated on the sides of the shell to establish internal visual connections to each floor.

to further introduce the outdoors to the living space, multiple volumetric voids are carved out
as outdoor terraces from the corners of the layout. the exterior shell of the house wraps around
these spaces, acting as a fence-like barrier from the street. all storeys of the house remains
open and flexible, generating living spaces that are flexible yet private when needed.

The interior of this home is a beautiful mixture of wood, white, and glass.. that is very homely and one can get lost in the cosiness and the small (yet not claustrophobic)  spaces.

Very Well Done

This is a really beautiful home and uses its space efficiently and sucks in the light rather well for a tiny home. I love it and yes the Japanese have done it again. This could be one of my favourite houses.

project info:

site area: 112.40 m2
built area: 63.53 m2
total floor area: 251.78 m2
structure: reinforced concrete
structural consultant: s.form

This slideshow requires JavaScript.

the grass is always greener on the welded side

More Japanese amazingness and this time there is copper in the home..

Japanese outfit, atelier bow wow split machiya, have created beautiful home on a very small footprint. a private home for a couple and a single woman in Tokyo, Japan.

The house stands in a densely populated area, connected via a lush courtyard, the two mirrored sides of the home houses the couple and the single woman respectively.

informed by the confined plot of land, the residences feature compact and split level designs aimed at generating a visually
open and integrated living environment. similar in organization, the homes each consist of modest and private spaces accordingly
hosted on two and a half floors. exposed wooden beams accommodate built in shelves and work stations, relieving the rooms of
clutter and excess adornment.

the pitched roof form is translated inside to further emphasize the expansion of space, while skylights introduce additional
natural light and ventilation into the dwelling. four large windows are aligned on the second-storey to create a continuous
sightline between both the residences and the contrasting surrounding landscape.

This slideshow requires JavaScript.

I love this place.. the simplicity, the wood and the copper..

the grass is always greener on the welded side

Izukougen House

Posted: May 20, 2011 by weldedgrass in Architecture, Design, Lifestyle
Tags: , , , ,

atelier shinya miura: izukougen house

Wow!! What a stunner.. This beautiful home built in a forestall resort near the ocean, in Izu peninsula area, Tokyo, Japan, was designed for a couple by Japanese studio atelier shinya miura. Called, ‘izukougen house’. To maximise the connection between the interior and exterior, the house contains a series of voids and openings that connect interior and exterior environments.

“fitting onto a narrow strip of land, the design is carefully structured to maximise both the quality and efficiency of space. three internal courtyards govern the interior volume, and provide a sense of openness. extending through the ceiling, the voids act as light wells that flood the neutral interior spaces with natural light and ventilation. a long window on the east side of the dwelling provides a parallel view of the ocean in the distance, while breaking up the longitudinal form. a collection of variously sized windows dance around the rest of the structure, framing and optimising views of the lush garden and surrounding scenery.”

street view

street view

facade

facade

interior

interior

patio and dining area

patio and dining area

bedroom

bedroom

workshop

workshop

night shot

night shot

site plan and elevation

site plan and elevation

floor plan

floor plan

the grass is greener on the welded side